MAN TGE L4H3 4×4 s venkovní kuchyňkou

MAN TGE velikosti L4H3 s pohonem 4×4 byl navržen a postaven pro zákazníka, jehož hlavním požadavkem byly časté výlety do přírody, ať už na víkend s rodinou, na delší cesty k moři i do hor, ale také na závody v orientačním běhu či na lyžích. 

 

Díky délce vozu L4 je vestavba prostorná a nabízí velké množství úložných prostor. Dominantou vestavby je velké lůžko v zadní části na délku vozu, zajímavostí je pak výsuvná venkovní výsuvná kuchyňka s tekoucí vodou, skládacím dřezem, úložným prostorem i přípojkou na plynový gril.

 

Vestavba slouží na jízdu i spaní pro 4 osoby. Salon v přední části vozu tvoří pilotní sedadla, která byla již z výroby nakonfigurována jako otočná (pokud však přestavovaný vůz otočnými sedadly vybaven není, je možné je otočnými konzolemi vybavit dodatečně). Do “druhé řady” je pak instalováno dvojsedadlo, které je homologováno pro jízdu 2 pasažérů, je vybaveno tříbodovými i ISOFIX bezpečnostními pásy, a lze jej rozložit na přídavné lůžko pro 2 děti či 1 dospělou osobu. Salonu dominuje stoleček s přídavnou deskou na otočném kloubu pro rozšíření užitné plochy stolku.

 

Na dvojsedadlo  navazuje prostorná koupelna vybavená roletovými dvířky, vestavěnou chemickou toaletou vč. přídavného odvětrání, a sprchou. Samozřejmostí je pečlivé utěsnění spár v koupelně, aby mohla být sprcha užívána bez obav ze zatečení i bez nutnosti používat nepříjemný sprchový závěs. 

 

Naproti koupelně se nachází prostorná kuchyňská deska vybavená vestvěným plynovým dvouplotýnkovým vařičem kombinovaným se dřezem a kompresorovou lednicí o objemu 140 litrů.

 

Hlavní lůžko se nachází v zadní části vozu a je umístěno na délku vozu. Jeho středová část je sklopná, takže po sklopení umožňuje průchod či naložení objemnějšího nákladu. Ložnice je mj. vybavena SMART TV na držáku s polohovatelným kloubem. Kromě online streamovacích aplikací a zrcadlení telefonu je k televizi připojena anténa pro příjem digitálního DVB-T2 signálu

Systém elektroinstalací stojí na základu LiFePO4 baterie o kapacitě 200Ah a komponent značky Victron Energy ve verzi SMART (tedy s Bluetooth pro zobrazení sledovaných dat v mobilní aplikaci). Ta je dobíjena ze solárních panelů, za jízdy z alternátoru anebo nabíječkou z 230V sítě. Nechybí měnič napětí, monitoring elektro systému, sledování stavu čisté i odpadní vody apod. 

 

Vaření, topení i ohřev vody jsou v této vestavbě na plyn. Ohřev vody i topení zajišťuje Truma Combi C4 v plynové verzi. Plynová lahev je vestavěná, vnějškem plnitelná, o objemu 14 kg. 

 

Vzhledem k požadavku na zimní provoz je odpadní nádrž nadstandardně zaizolována, vybavena elektrickým výhřevem a také elektrickým výpustným ventilem odpadní nádrže.

Z venkovních doplňků nechybí klasika v podobě markýzy, ale vzhledem k požadavku na častý pohyb v terénu je vůz dodatečně vybaven ochrannými kryty motoru a AdBlue nádrže a také předním ochranným rámem.