Ford Transit 4×4 L1H2

Kompaktní dodávka 4×4 s krátkou ložnou plochou, a v ní plnohodnotná vestavba pro čtyřčlennou rodinu na jízdu a spaní, s kuchyní i koupelnou. Tak to byla výzva!

 

Ford Transit 4×4 v rozměru L1H2 – tedy nejkratší, ale zvýšenou verzi, si jeho majitelé vybrali kvůli dobré průjezdnosti v terénu a také s ohledem na bezproblémové parkování ve městech. Do něj však potřebovali dostat vše, co je nezbytné pro rodinné dovolené i expedice do divoké přírody.

 

Prioritou bylo pevné spaní pro dospělé i pro děti, bez nutnosti každodenního rozkládání přídavného lůžka. Proto jsme zvolili spaní na “palandách” v zadní části vozu. Díky tomu, že majitelé nejsou vysokého vzrůstu, nebyl problém lůžka umístit napříč vozu bez nutnosti instalace rozšiřujících boků, i to ale v případě potřeby není žádný problém. 

 

Ve 2. patře nad hlavní postelí je umístěno dětské lůžko, vynesené na rámu z hliníkových profilů. Zatím v první fázi jsme zhotovili pouze poloviční lůžko pro jedno dítě, které je ale již připraveno na rozšíření na dvojlůžko, až se rodina rozroste o dalšího člena. 

 

Vzhledem k patrovému spaní nezbyl v ložnici již prostor pro žádné stropní skříňky, nedostatek úložných prostor na různé drobnosti tak suplují síťové kapsáře.

Na straně řidiče je zadní lůžko zúžené, aby zbyl dostatek prostoru na alespoň malou koupelnovou kabinku, na kterou poté navazuje salon v přední části vozu, tvořený homologovaným dvojsedadlem, sklopným odnímatelným stolkem a otočenými pilotními sedadly. V takto malém voze je nouze o úložné prostory, proto byl využit každý volný kout. Pod sedadlem jsou umístěny elektroinstalace, využili jsme ale i prostor pod koupelnou – prostorný šuplík může sloužit například jako botník. Samozřejmostí je pak stropní skříňka nad salonem i nad kabinou řidiče.

 

Koupelna je vybavena velmi úsporně, pouze sprchou a přenosnou toaletou. Specialitkou je odnímatelný přebalovací pult, vyrobený na přání zákazníka. 

Na druhé straně je pak umístěna kuchyňka osazená vestavěným dřezem a kompresorovou lednicí. Vařič v kuchyňce zcela chybí – majitelé Transitu uvnitř vozu vaří neradi, preferují vaření venku na přenosném vařiči či grilu. Lednice je umístěna z boku kuchyně a je tak přístupná nejen zevnitř, ale i zvenku, což se právě při častém venkovním vaření může hodit. Opět jsme využili i drobný prostor zbývající na boku kuchyňky nad lednicí – je zde umístěn šuplík s vnitřním poklopem, který slouží jako přídavný stoleček, resp. rozšíření pracovní kuchyňské desky. Zbytek kuchyňky zabírají šuplíky a opět nechybí stropní skříňka. 

Část garáže zabírají skříňky s technologiemi (nádrž na čistou vodu, bojler atd.), přesto zbývá pod spodní postelí štědrý úložný prostor. Ten je přístupný nejen zvenku, ale také z obytného prostoru díky dvířkům v dělící přepážce. 

Jelikož byl Transit zakoupen již částečně prosklený, dodatečně jsme instalovali už pouze boční okno do salonu. Většinu střechy zabral velký solární panel, proto nám zbyl prostor už jen na jedno střešní okno v přední části vozu. Pro lepší proudění vzduchu jsme zvolili střešní okno s ventilátorem MaxxFan, které se může pochlubit řadou vychytávek od dálkového ovládání přes automatické spínání na termostat až po dešťový senzor.