MAN TGE s polointegral nástavbou

Nástavba typu polointegral na podvozku MAN TGE se single kabinou, který byl osazen nástavbou o vnitřním rozměru cca 2,3 x 3,7 metru poskytl vskutku velkorysý prostor. Díky tomu jsme měli možnost zrealizovat velmi vzdušný interiér s atypickým uspořádáním.

Na kabinu navazuje klasický salon, kuchyňka je však rozdělena do dvou ostrůvků na vyvýšeném podiu. Koupelna s vestavěným WC, sprchou a umyvadlovou skříňkou je umístěna v zadní části vozu, vedle prostorného dvoulůžka. Další spaní je umístěno nad kabinou řidiče a případně lze též jako lůžko využít rozkládací sedadlo v salonu.

Vestavba je vybavena špičkovými technologiemiLiFePO4 baterií a dalšími elektro komponenty Victron Energy, včetně chytrého monitoringu nástavby s vestavěným dotykovým displejem. Ten hlídá nejen stav baterie a toky elektrické energie, sleduje také stav vody v nádrži na čistou i odpadní vodu, promítá hodnoty z několika teplotních čidel, atd.

Topení, ohřev vody, ale i sklokeramická varná deska jsou poháněny dieselem z naftové nádrže vozu. Vestavba je postavena zcela bez plynu, takže není potřeba se starat o doplňování dalších provozních pohonných hmot. Nechybí ani klimatizace fungující jak na 230V, tak i na 12V

Pilotní sedadla byla dodatečně osazena otočnými konzolemi, další 2 místa pro jízdu pasažérů vznikla díky instalaci dvojsedadla umístěného v nástavbě. Jak dvojsedadlo, tak i otočné konzole pilotních sedadel mají samozřejmě homologaci TÜV.

Rozměr hlavního lůžka v zadní části nástavby je 140×200 cm, lůžko nad kabinou pak měří 90×200 cm a obdobného rozměru pak dosáhneme rozložením sedadla v salonu. 

Koupelna je skutečně prostorná. Od obytného prostoru je oddělena posuvnými lamelovými dveřmi v dekoru eloxovaného hliníku. V přední části koupelnové kabinky je umístěna skříňka s umyvadlem. Na ni navazuje sprchová vanička, v zadní části koupelny je instalována vestavěná chemická toaleta s odvětráním “SOG” a vedle ní se nachází ještě skříňka s velkorysými úložnými prostory

Kuchyňku tvoří dva samostatné ostrůvky. První z nich je vybaven vařičem se sklokeramickou varnou deskou s pohonem na naftu Webasto. Dřez je instalován v druhé části kuchyňské linky, vestavěná kompresorová lednice s mrazákem o celkovém objemu 140 litrů pak stojí vedle vstupních dveří. 

Nástavba k nám přijela zcela prázdná, osazena pouze vstupními dveřmi. Proběhla tedy instalace veškerých oken (bočních i stropních), stropní klimatizace, pokládka zvýšené podlahy i instalace garážových dveří

S ohledem na bohatou výbavu nástavby jsou nezbytné dostatečně dimenzované elektroinstalace, umožňující kempování i bez nutnosti napojení na 230V přípojku. Elektroinstalace jsou postavené na LiFePO4 baterii s dobíjením z alternátoru, ze solárního systému i kempové přípojky; veškeré použité elektro komponenty jsou od značky Victron Energy ve verzi Bluetooth SMART – promítají data do přehledné mobilní aplikace (zdarma k dispozici pro iOS i Android). Monitoring a ovládání systému jsou možné též pomocí dotykového displeje – ten zobrazuje stav dobíjení a čerpání baterie, zobrazuje stav vodních nádrží či hodnoty z řady venkovních a vnějších teplotních čidel, ale slouží též k ovládání systému, tedy jako vypínač měniče, čerpadla apod. 

Ohřev vody a topení zajišťuje kombinovaný bojler s topidlem Truma Combi D6 v dieselové variantě. Klimatizace značky IndelB je rovněž nezávislá a je možné její fungování na 12V. S ohledem na vyšší spotřebu je však používání klimatizace na 12V vhodné spíše krátkodobě, proto byla klimatizace vybavena i rozšířením pro 230V napájení.

Rozvod vody je tlakový, zahrnuje nádrž na čistou vodu o objemu 120 litrů, odpadní nádrž na 90 litrů. Odpadní nádrž je osazena elektrickým výpustným ventilem ovládaným přímo z kabiny řidiče. 

Za zmínku stojí rovněž prostorná garáž. Ta je přístupná jak zvenku, tak i zevnitř nástavby.