MAN TGE L3H3 4×4: rodinný camper

Rodinná vestavba pro 4 osoby (2 dospělé a 2 děti) na jízdu i na spaní je zhotovena do vozu MAN TGE L3H3 4×4. Přesto se jedná o vůz menších rozměrů, je vestavba zcela plnohodnotná, zahrnuje jízdu i spaní pro 4 osoby, kuchyňku s vařičem, dřezem a lednicí, koupelnu se sprchou a vestavěným WC i dostatek úložných prostor pro cestující.

 

Spaní pro 2 osoby je umístěno v zadní části a je situováno na šířku vozu. Vzhledem k tomu, že MAN TGE má prostor v této části užší, vznikne lůžko o délce cca 180 cm. V případě této konkrétní vestavby byla pro její majitele tato délka lůžka dostačující, v případě potřeby není problém lůžko prodloužit pomocí instalace rozšiřujících boků, tzv. “flare spaces”, díky kterým dosáhneme délky lůžka blížící se ke 2 metrům. Středová část lůžka je tvořena sklopným roštem, po jehož sklopení vznikne v garáži průchod umožňující naložení a převoz objemnějšího nákladu.

 

Spaní pro děti vznikne po rozložení dvousedačky v salonu, případně lze toto lůžko ještě prodloužit použitím přídavné matrace přes otočené sedadlo řidiče. Poté se na tomto lůžku bez potíží vyspí i dospělý člověk. Dvojsedačka je samozřejmě homologovaná i pro jízdu pasažérů a je vybaveny jak tříbodovými, tak i ISOFIX pásy pro bezpečné upevnění dětských autosedaček

 

Kuchyňka působí minimalistickým dojmem, přesto nabízí dostatek místa na vaření i úložných prostor. Je vybavena kombinací vestavného dřezu a plynového vařiče a vestavěnou kompresorovou lednicí o objemu 140 litrů. Pro rozšíření pracovní plochy slouží boční výklopný stolek. Nechybí samozřejmě dostatek šuplíků a skříňka na malou plynovou lahev, přístupná z vnitřní i venkovní části kuchyně. Vařič je totiž jediným plynovým spotřebičem v této vestavbě – topení i plyn běží na naftu.

Koupelna je vybavena sprchou a vestavěným chemickým WC vč. odvětrání toalety (tzv. SOG). Topení a ohřev vody jsou zajištěny pomocí kombinovaného bojleru s topidlem Truma Combi D6 v naftové verzi. Díky tomu není třeba zabírat cenný prostor v garáži plynovými lahvemi.

Velmi nadstandardně jsou koncipovány elektroinstalace. Nezbytným základem pro nezávislé kempování je LiFePO4 baterie, v tomto případě o kapacitě 200Ah. Ta je dobíjena ze všech 3 dostupných zdrojů – z alternátoru, solárních panelů a 230V nabíječky ze sítě. Namísto klasického měniče napětí 12/230V je zde použit tzv. Multiplus, který kromě funkce měniče také automaticky přepíná vnitřní 230V okruhy a zásuvky z měniče na síť v okamžiku, kdy je auto připojeno ke kempové přípojce, zároveň se automaticky spustí dobíjení LiFePO4 baterie. Veškeré elektro komponenty jsou od nizozemské značky Victron Energy a jsou ve verzi Bluetooth SMART – promítají data do přehledné mobilní aplikace (zdarma k dispozici pro iOS i Android). Kromě toho je vestavba osazena dotykovým displejem Victron GX Touch, který zobrazuje podrobné hodnoty nejen o stavu a funkci elektro systému, ale také stav vodních nádrží či hodnoty z teplotních čidel

Z venkovních doplňků samozřejmě nechybí markýza, venkovní osvětlení či okapnice nad bočními dveřmi.

Za zmínku stojí též nosič rezervy na zadní dveře – tím je vyřešeno kotvení rezervy, na jejíž originální místo je nově umístěna nádrž na odpadní vodu.