VESTAVBA FIAT DUCATO L4H3 SE SPOUŠTĚCÍM LŮŽKEM

Tato vestavba do vozu Fiat Ducato Maxi (L4H3) je určena pro čtyřčlennou rodinu a je výjimečná hned v několika ohledech. Ve vestavbě jsme kombinovali několik požadavků, z nichž některé byly na první pohled protichůdné. Požadavkem bylo pohodlné spaní pro 4 osoby bez nutnosti denně rozkládat přední dvojsedačku, dále velmi prostorná koupelna s umyvadlem, velké úložné prostory v garáži vč. výsuvné plošiny na 4 horská kola, a také dostatek úložného prostoru v obytné části vozu.

Spaní v zadní části vozu je řešeno na šířku vozu, postel je vyvýšená s ohledem na potřebný prostor na kola v garáži. Druhé dvojlůžko, elektricky polohovatelné, je umístěno v přední části vozu. Pro pohodlný přístup k oběma postelím slouží teleskopické žebříčky.

Pod polohovatelným lůžkem se nachází centrální obytná část vestavby s prostorným stolkem s přídavnou deskou na otočném kloubu, posezení je na otočných předních sedadlech a na přídavném dvojsedadle s homologovanou konstrukcí, které zároveň slouží pro jízdu pasažérů. Do tohoto prostoru je přivedena motorová klimatizace pro ochlazení prostoru během jízdy – takový rozvod klimatizovaného vzduchu byl možný díky tomu, že na tento požadavek myslel zákazník již při zadání vozu do výroby a nechal ke klimatizaci udělat přípravu na další rozvod vzduchu.

Na sezení navazuje prostorná koupelna s posuvnými roletovými dvířky, která je vybavena sprchou, vestavnou toaletou a skříňkou s umyvadlem. Vzhledem k dostatečné výšce prostoru ve voze je koupelna umístěna na podstavci a pod ní tak vznikl prostorný šuplík, který může být využíván např. jako botník. 

Naproti koupelně se nachází velká kuchyň s dostatkem šuplíků pro uchování nádobí a potravin, velká kompresorová lednice s mrazákem o objemu 140 litrů, sklokeramická varná deska Webasto na dieselový pohon a samostatný dřez. Pracovní plochu lze dalé rozšířit o boční výklopný stolek. 

Jelikož je v přední části instalováno spouštěcí lůžko a zákazník tak přišel o část úložného prostoru, který obvykle vzniká v prostorné skříni nad kabinou řidiče (a skříňka nad stolkem instalovaná na spodní část spouštěcího lůžka je velmi minimalistická), hledali jsme dodatečné úložné prostory. Proto na koupelnu a kuchyň směrem k zadní posteli navazují užší vysoké skříně na oblečení.

Rozvod vody je zajištěn tlakovým systémem, objem nádrže na čistou vodu je 90 litrů, nádrž na odpadní vodu o stejném objemu je umístěna na podvozek. Ohřev vody, stejně tak jako topení, zajišťuje kombinovaná Truma Combi C6 v dieselové variantě. Na přání zákazníka jsou ve vestavbě použity pouze elektrické a dieselové spotřebiče, je zcela vynechán plyn.

Důležitým požadavkem byla energetická nezávislost vozu, výkon elektro systému a jeho pokročilý monitoring. Elektroinstalace jsou proto postaveny na komponentech Victron Energy vč. a lithiové  trakční baterii LiFePO4 s kapacitou 200Ah. Baterii dobíjí kromě alternátoru a nabíječky ze sítě také ultra lehké solární panely o celkovém výkonu 300Wp. Veškeré použité elektro komponenty jsou ve verzi SMART, tedy s Bluetooth sledováním, a promítají data do přehledné mobilní aplikace, kterou lze zdarma stáhnout pro iOS i Android. Kromě toho je zde použit monitorovací systém Victron Cerbo GX s vestavěným dotykovým displejem. Kromě monitoringu a správy elektro systému zajišťuje Cerbo i sledování stavu nádrží na čistou a odpadní vodu, a je umožněno sledování teploty pomocí až 4 čidel, takže kromě vnitřní a vnější teploty může zákazník sledovat klidně také teplotu v lednici.

Rozmístění veškerého osvětlení, zásuvek a vypínačů je přizpůsobeno potřebám zákazníka. Nechybí lehké noční podsvětlení, díky kterému se i noční cesta na toaletu obejde bez rozsvícení světel a buzení ostatních obyvatel vestavby. Veškerá světla jsou sladěna do stejného odstínu světla a nechybí stmívače pro nastavení požadované intenzity osvětlení. 

Pro obložení jsou použity interiérové obkladové panely v příjemné, světle krémové barvě, které dokreslují útulná vzhled interiéru, jsou snadné na údržbu a díky prolisům zajistí maximální využití prostoru. 

Dostatek světla a čerstvého vzduchu ve voze zajišťují boční výklopná okna Dometic s integrovanou sluneční clonou a moskytiérou (dvě okna jsou instalována u sezení ve voze, do bočních posuvných dveří a naproti nim k dvojsedadlu, jedno menší okno je pak umístěno do křídla zadních dveří a jedno do koupelny). V zadní části vozu, nad postele, je instalováno střešní okno TurboVent s vestavěným elektrickým ventilátorem, v přední části vozu, nad polohovatelným lůžkem, se nachází výklopné okno Dometic s roletkou a moskytiérou, stejné okno menšího rozměru je pak umístěno ještě do chodbičky mezi koupelnu a kuchyň, aby byl ve voze dostatek světla i ve chvíli, kdy je polohovatelná postel vytažena ke stropu a zakrývá tak přední výklopné okno. 

Pro pohodlné kempování je vůz vybaven 4 metry dlouhou markýzou, okapnicí nad bočními dveřmi s integrovaným vnějším LED osvětlením se stmívačem, boční moskytiérou a také elektrickým výsuvným schůdkem, ale také elektrickým dotahem bočních posuvných dveří, přídavnými zámky dveří v kabině či přídavným vzduchovým odpružením.