VESTAVBA MAN TGE L3H3 4×4

Vestavba do vozu MAN TGE L3H3 je určena pro 4 osoby (2 dospělé a 2 děti) na jízdu i na spaní. Jedná se o menší vůz, přesto je vestavba plnohodnotná, zahrnuje jízdu i spaní pro 4 osoby, kuchyňku s vařičem, dřezem a lednicí i koupelnu s vestavěným WC.

Spaní pro 2 osoby je umístěno v zadní části vozu, a je situováno na šířku vozu. Vzhledem k tomu, že MAN TGE má prostor v této části užší, vznikne lůžko o délce cca 180 cm. V případě této konkrétní vestavby byla pro její majitele taková délka lůžka dostatečná,  v případě potřeby ale není problém lůžko prodloužit pomocí instalace rozšiřujících boků, tzv. “flare spaces”, díky kterých dosáhneme délky lůžka přes 190 cm. 

Spaní pro děti pak vznikne rozložením přední dvojsedačky, která je zároveň homologována pro jízdu 2 pasažérů. Sedadlo má kromě klasických tříbodových pásů také ISOFIX pro kotvení dětské autosedačky. Na sedadlo navazuje menší stolek, který lze zvětšit pomocí přídavné desky na otočném kloubu s aretací, sezení poskytují také přední sedadla na otočných konzolích. 

Na dvojsedadlo navazuje koupelna se sprchou a vestavěným WC. Koupelna můžu zároveň sloužit jako sušárna promoklého oblečení – koupelna je samozřejmě vytápěná a je vybavena odnímatelnou šatní tyčí, na kterou lze zavěsit ramínka s mokrými věcmi.

Naproti sezení, do prostoru bočních dveří, je umístěna kuchyňka s kombinovaným plynovým vařičem a dřezem. Vestavěná kompresorová lednička s mrazákem je směřována do boku směrem k sedadlu spolujezdce, nad ní je umístěn šuplík s vrchním zákryvem, který může zároveň sloužit jako rozšíření pracovní plochy kuchyně. Prostor mezi pracovní linkou a postelí odděluje potravinová skříň.

Vzhledem k požadavku na prostornou garáž, kam se vejdou i jízdní kola, je postel umístěna poměrně vysoko. Z toho důvodu je stropní skříňka v této části vozu pouze na jedné straně, a druhá část (nad hlavami) je ponechána volná. 

Aby se do garáže vešlo veškeré potřebné vybavení od horských kol přes kempingový nábytek až po dětský kočárek, je ponechána garáž co nejvzdušnější. Veškeré technologie (nádrž na čistou vodu s příslušenstvím pro rozvod vody, kombinovaný bojler s topením Truma Combi C4, vestavná plnitelná lahev Alugas s multiventilem) jsou umístěny do skříní kolem podběhů vozu, aby uprostřed garáže vznikl co největší volný prostor. Elektroinstalace jsou pak umístěny do podstavce dvojsedačky v přední části vozu.

Rozvod vody je zajištěn tlakovým systémem, objem nádrže na čistou vodu je 90 litrů, nádrž na odpadní vodu o stejném objemu je umístěna na podvozek.

Elektroinstalace jsou proto postaveny na komponentech Victron Energy v kombinaci s olověno-uhlíkovou trakční baterií o kapacitě 150Ah, baterii dobíjí kromě alternátoru a nabíječky ze sítě také solární systém. Veškeré použité elektro komponenty jsou ve verzi SMART, tedy s Bluetooth sledováním, a promítají data do přehledné mobilní aplikace, kterou lze zdarma stáhnout pro iOS i Android. 

Na voze jsou instalována boční výklopná okna Dometic s integrovanou sluneční clonou a moskytiérou (do bočních posuvných dveří a naproti nim k dvojsedadlu) a poté okna střešní – v zadní části vozu, nad postele, je instalováno výklopné střešní okno Dometic s roletkou a moskytiérou, v přední části vozu se nachází okno TurboVent s vestavěným elektrickým ventilátorem. Odtah vlhkosti z koupelny zajišťuje stropní ventilátor. 

Z venkovních doplňků nechybí okapnice nad bočními dveřmi s integrovaným vnějším LED osvětlením, ale zejména přední nárazník a ochranné kryty motoru a AdBlue nádrže.

Fotogalerie realizace